Декларація бізнес-об’єднань щодо реформи оподаткування прибутку підприємств

Декларація бізнес-обєднань

щодо реформи оподаткування прибутку підприємств

 Останнім часом представники експертного середовища  провели низку комплексних досліджень щодо податкової системи України, згідно висновків яких одним з ключових елементів податкової реформи має бути реформа оподаткування прибутку підприємств.

Ми, підписанти Декларації, представники бізнес об‘єднань, вважаємо доцільним заміну податку на прибуток підприємств податком на розподілений прибуток (виведений капітал).

 

Згідно цих досліджень, українська податкова система потерпає насамперед від дискреції – можливості виконавців з боку держави «вирішувати питання» на власний розсуд. У поєднанні з інституційними особливостями України дискреція призводить до особливо великих зловживань та викривлень, зокрема живить корупцію та сприяє великомасштабному ухиленню від податків, розмиває податкову базу та спотворює конкуренцію.

Податок на прибуток підприємств відіграє ключову роль в усіх цих недоліках, оскільки він є дискреційним за самою природою своєї бази оподаткування. В умовах України, дискреція повністю нівелює економічну сутність оподаткування прибутку, натомість перетворює цей податок на джерело великомасштабної корупції і ефективний засіб нечесної конкуренції.

Окрім того, класична модель оподаткування прибутку має низку недоліків, серед яких:

–          проблеми з накопиченням фіктивних збитків (що особливо актуально для України у зв’язку з курсовими різницями, що відкриває можливість для зловживань з базою оподаткування);

–          контроль за цінами при операціях між резидентами-платниками податку;

–          необхідність ведення окремого обліку основних фондів, податкової амортизації та сам факт відмінного від бухгалтерського розрахунку амортизації з метою оподаткування;

–          доступність агресивних схем податкового планування, що використовуються великими компаніями з метою уникнення оподаткування (переміщення активів, неоподаткування окремих видів доходів тощо).

В умовах глобалізації бізнесу така модель є морально застарілою, неефективною та обтяжливою в адмініструванні. Тому оподаткування прибутків підприємств визнано проблемою не тільки в Україні, але і у найрозвинутіших країнах світу. Зокрема, у відповідь на зазначені вище проблеми Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) розробила правила BEPS – уникнення ухиляння від податків. Але намагання подолати схеми трансграничної оптимізації податку на прибуток додатковими обмеженнями в умовах України навряд чи будуть вдалими, натомість надалі погіршать підприємницький клімат і збільшать дискрецію, а, отже, надалі сприятимуть корупції.

Вважаємо, для проведення комплексної податкової реформи, що разом з реформою ДФС, покращенням адміністрування ПДВ та ще низкою необхідних реформ, має бути реалізовано перехід до оподаткування розподіленого прибутку (виведеного капіталу).

Метою реформи вважаємо мінімізацію дискреції у цьому податку за умови збалансованості Державного бюджету.

Інструмент для досягнення мети –  відстрочка сплати податку до моменту розподілу прибутку (залежить від рішення платника податків про виведення капіталу, а не від закінчення звітного періоду).

Головні завдання, які необхідно вирішити цим проектом:

– Внутрішні операції не мають бути предметом прямого контролю контролюючих органів.

– Оподатковуються лише операції із виводу капіталу та операції з нерезидентами.

– Суттєве спрощення адміністрування, яке не міститиме дискреції.

– Створення стимулів для оподаткування прибутку в України, зменшення привабливості виведення капіталу до офшорних зон.

– Закриття схем з виведення фактично отриманого прибутку за кордон – модифікація трансфертного ціноутворення (ТЦУ), тонка капіталізація, запровадження з урахуванням специфіки України рекомендацій ОЕСР.

Компенсувати ймовірні тимчасові втрати бюджетних надходжень від запровадження моделі податку на розподілений прибуток (виведений капітал) пропонується за рахунок підвищення ефективності фіскальної системи як у витратах, так і у формуванні доходної частини бюджету за рахунок модифікації оподаткування нерухомого майна (тактичні кроки – зменшення кількості пільг по податку на землю, суміщення баз даних Геокадастру, податкової, Мінюста, місцевої влади). 

 Вважаємо, що зволікання з цими реформами означатиме замороження наявного незадовільного інвестиційного клімату в Україні та неможливість створення конкурентних податкових умов для сталого розвитку країни та виходу на стійке зростання в середньо- та довгостроковій перспективі. На нашу думку необхідно найближчим часом напрацювати спільну концепцію щодо модифікації цього податку та реалізувати її у нормах проекту закону, наші представники готові взяти участь у роботі.

 

Антикорупційна Громадська Спілка “Совість”

Асоціація “Міжнародна бізнес-асоціація”

Асоціація “Українських імпортерів риби та морепродуктів”

Асоціація Укрбіопаливо

Асоціація “Укркондпром”

Асоціація “Укроліяпром”

Асоціація ділового туризму України

Асоціація консультаційних та експертних фірм “Укрконсалтінг”

Асоціація підприємств інформаційних технологій України

Асоціація соціально-економічного розвитку галузей транспорту, зв’язку та інформатизації “Трансінфоком”

Асоціація сприяння організації будівництва та його фінансування “Укрміськбуд”

Асоціація суднобудівників “Укрсудпром”

Будівельна палата України

Всеукраїнська незалежна науково-дослідна експертна спілка

Всеукраїнське громадське об’єднання підприємців “Нова Формація”

Всеукраїнський бухгалтерський клуб

Громадська спілка “Українське об’єднання ринків капіталу”

Експертна міжгалузева асоціація України

Колегія юристів з морського права України

Ліга страхових організацій України

Торгово-промислова палата України та регіональні ТПП

Українська асоціація виробників тютюнових виробів “Укртютюн”

Українська асоціація інвестиційного бізнесу

Українська Асоціація Меблевиків        

Українська асоціація підприємств водопровідно-каналізаційного господарства “Укрводоканалекологія”

Українська торгівельна асоціація 

Українська Федерація Індустрії Безпеки

Українська Федерація Професіоналів Безпеки

Український Союз  Пожежної та Техногенної Безпеки

 

Опубліковано у Новини Коаліції | Теґи: , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити коментар